Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

14

vrijdag

april 2023

Beleggen in direct lending

Geschreven door Bart van der Wielen

Waar rendementen op vastgoed en obligaties blijven steken op 3% - 5% per jaar is het gemiddelde nettorendement op beleggen in Direct Lending - op leningen die in dit kalenderjaar zijn uitgeboekt- gestegen naar boven de 6,25% per jaar bij looptijden tussen de 3 en 5 jaar. 

Verdampen hefboomwerking op vastgoed

Het is een relatief onbekende beleggingscategorie die vermogensbeheerders slechts nog beperkt toepassen in hun portefeuilles, terwijl het goed renderend is t.o.v. andere beleggingen met een gelijksoortig laag risico.
Wij merken dat vastgoedbeleggers in deze tijd hun hefboomwerking op vastgoed zien verdampen bij nieuwe investeringen door de hogere rentes. Op de aandelenbeurzen heerst een gevoel van conjuncturele druk waardoor ook onzekerheid ontstaat. Spaarrekeningen en obligaties doen het natuurlijk veel beter dan voorheen door de gestegen rentes, maar kennen niet het rendement van beleggen in zakelijke leningen. Het zorgt daarnaast voor een stabiel maandelijks rendement met als zekerheid een 1ste hypotheek op onroerende zaken.

Beleggen in Direct Lending? Enkele voorbeelden:

 • Verhuurd pand kantoor/bedrijfsruimte, € 850.000, =, 5 jaar looptijd, 70% Loan To Value.
  Past niet bij een bank vanwege de verbouwingen die nog plaats moeten vinden voor het laatste deel verhuurd kan worden.
  Gezonde geldnemers die een tegenvaller prima kunnen opvangen elders in hun portefeuille.
 • Eigen gebruik B&B Boerderij, € 750.000, =, 3 jaar looptijd, 53% Loan to Value.
  Eigenaar gaat de middelen gebruiken als eigen inbreng in een andere onderneming. Nette casus met lage LTV.
 • Verhuurde winkels (5 stuks), € 260.000, =, 5 jaar looptijd, 27% Loan to Value.
  Eigenaren gaan de middelen gebruiken om hun kleinkinderen te helpen bij het kopen van hun eigen woning. Zeer lage LTV en cashflow prima op orde.

En waarom financieren de bancaire instellingen dit niet? Voor de geldnemer is die immers toch ongeveer 1% tot 1,5% goedkoper? Het sectorbeleid van een bank, een afwijkende structuur van de klant en het typevastgoed zijn belangrijke redenen voor banken om de lening niet te willen verstrekken.

Interessant voor u? Vanaf € 100.000,= kunnen we u een concreet aanbod doen!

En als u alleen uitleg wil over beleggen in zakelijke leningen? Prima! Dat begrijpen wij ook. Wij zijn 100% transparant over alle zaken die wij als vakspecialisten doen. Met een e-mail aan m.vankollenburg@wdl.nl krijgt u via een video belafspraak van 45 minuten 1 op 1 uitleg over beleggen in zakelijke leningen.

Meer voorbeelden van gerealiseerde beleggingen? Check ze hier.

Meer weten over beleggen in Direct Lending? Bezoek de webpagina.