Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

12

vrijdag

januari 2024

De belangrijkste verschillen tussen Private Debt en andere beleggingscategorieën

Geschreven door Bart van der Wielen

Als belegger sta je voor de taak om de juiste mix van beleggingscategorieën te kiezen die past bij jouw financiële doelen, risicobereidheid en beleggingshorizon. In deze blog neem ik je mee in de verschillen tussen enkele populaire beleggingscategorieën: sparen, aandelen, obligaties, vastgoed, private debt en private equity.

1. Sparen: Veiligheid en beschikbaarheid

Sparen is vaak de meest conservatieve benadering. Het biedt tot € 100.000 een hoge mate van kapitaalbescherming onder het depositogarantiestelsel van de overheid, maar het rendement van gemiddeld 1,5% tot 3,5% per jaar is relatief laag. Een voordeel is dat je kapitaal beschikbaar is. Het is ideaal voor korte-termijndoelen (1 tot 5 jaar) en het behoud van kapitaal.

2. Aandelen: Rendement én volatiliteit

Aandelen bieden een potentieel hoog rendement. Echter, ze gaan ook gepaard met hogere volatiliteit en risico’s. De mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product, zoals een aandelenindex of valuta, heeft veel effect op de waarde van de belegging. Aandelen worden vaak aantrekkelijk gevonden door beleggers die op zoek zijn naar lange termijn groei (10 jaar of langer).

Rendementen betreffen op lange termijn ongeveer 8% tot 10% per jaar, met forse uitschieters naar boven en beneden.

3. Obligaties: Relatief stabiel en periodieke inkomsten

Obligaties bieden (afhankelijk van de debiteur) stabiliteit en periodieke rentebetalingen, waardoor ze geschikt zijn voor beleggers die inkomsten willen genereren en de voorkeur hebben voor een laag risico. Overigens is er wel degelijk volatiliteit in de koers. Bij stijgende rentes heeft dit een negatief effect, terwijl bij dalende rentes een positief effect optreedt. Lange termijn rendementen betreffen ongeveer 4% tot 5% rendement per jaar.

4. Vastgoed: Fysiek Bezit en diversificatie

Investeren in vastgoed omvat het kopen van fysieke eigendommen, zoals woningen of verhuurd onroerend goed. Vastgoed biedt diversificatie in de verdeling van het totale vermogen, een stabiel rendement en kan bescherming bieden tegen inflatie. Het vereist echter ook beheer en onderhoud, waardoor het relatief arbeidsintensief is. Het lange termijn rendement is ongeveer 4% tot 10% per jaar.

5. Private Debt: Leningen met vast rendement

Private Debt betreft het beleggen in leningen aan MKB-ondernemingen en vastgoedbeleggers. Het biedt beleggers de mogelijkheid om direct rendement te genereren door rente-inkomsten, maar het brengt ook risico’s met zich mee. De kwaliteit van de selectie en het beheer van de lening is van belang voor het rendement. Het rendement is ongeveer 6% tot 9% per jaar. Deze beleggingscategorie is vaak niet verhandelbaar, dus niet liquide.

6. Private Equity: Investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven

Private equity houdt in dat je investeert in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het kan aanzienlijke rendementen opleveren, maar het vereist een lange termijn commitment. Beleggers moeten bereid zijn het ontbreken van liquiditeit en hogere risico’s te accepteren. Het lange termijn rendement is 10% tot 20% per jaar.

Doe je eigen onderzoek en win advies in

Elke beleggingscategorie heeft zijn eigen voor- en nadelen. De ideale portefeuille hangt af van individuele doelen, risicobereidheid en beleggingshorizon. Een gebalanceerde aanpak waarbij verschillende categorieën worden gecombineerd, kan het risico spreiden en het potentieel rendement maximaliseren.

Mijn advies voor beleggers? Doe je eigen onderzoek en win professioneel advies in. Diversificatie, regelmatige evaluatie en het aanpassen van de portefeuille aan veranderende marktomstandigheden zijn cruciaal voor een succesvolle beleggingsstrategie.

Meer weten?

Neem gerust contact op

Wij bij WDL geven geen beleggingsadvies. De juiste mix maken tussen de verschillende beleggingscategorieën is het vak van specialisten, zoals vermogensadviseurs en private bankers. Wil je vrijblijvend in contact gebracht worden met partijen (niet zijnde WDL) die je kunnen voorzien van beleggingsadvies? Bel ons gerust op 06 38 90 43 36, dan brengen wij je in contact.

Of mail Bart
Bart van der Wielen

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs
Beheer van leningen: Wat is dat?

Beheer van leningen: Wat is dat?

Wij krijgen vaak de vraag van beleggers wat WDL doet nádat een lening is verstrekt? En daar gaat deze blog over! Het risico van de lening wordt voor een groot deel natuurlijk bepaald door de structurering vooraf, maar deels door de aanpak ná de verstrekking. We leggen dit stapsgewijs uit aan de hand van twee typologieën: Regulier beheer en bijzonder beheer.
Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Veel adviseurs en beheerders zijn terughoudend om hun cliënten te adviseren om in Private Debt te beleggen. Is dat terecht? Ad Huisman vertelt waarom Private Debt juist in een beleggingsportefeuille hoort.
Wat is direct lending?

Wat is direct lending?

Direct lending is een financieringsvorm zonder tussenkomst van een bank. Het is een alternatieve vorm van financiering voor geldnemers en een alternatieve vorm van beleggen voor beleggers. Wij vertellen je meer!
Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Belangrijk bij beleggen in Private Debt is het verkrijgen van de juiste zekerheden voor het beperken van risico's. Vaak hoor ik beleggers in hun risico-afweging redeneren alsof een lening met hypotheek op onroerend goed altijd zeer laag in het risico zit. Daar zijn wat nuances bij nodig. In dit blog deel ik enkele belangrijke aspecten die elke belegger zou moeten overwegen bij het aangaan van een lening.
Private Debt als aanjager van economische groei

Private Debt als aanjager van economische groei

Non-bancaire financiering, oftewel Private Debt vanuit de beleggersoptiek, speelt een cruciale rol in de economische groei van Nederland. Dit type financiering biedt een alternatief voor traditionele bancaire leningen, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), dat de ruggengraat vormt van de Nederlandse economie.
Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Beleggen in Private Debt is populair. Lees meer over de lage risico's en de goede rendementen.
De verschillen binnen de asset class Private Debt

De verschillen binnen de asset class Private Debt

Alles over de dynamiek van Private Debt en een relevante overweging voor vermogensadviseurs.
Risico en rendement in de Private Debt sector: Een diepgaande verkenning

Risico en rendement in de Private Debt sector: Een diepgaande verkenning

Beleggen in Private Debt is populair. Lees meer over de lage risico's en de goede rendementen.
De belangrijkste verschillen tussen Private Debt en andere beleggingscategorieën

De belangrijkste verschillen tussen Private Debt en andere beleggingscategorieën

Wat zijn de verschillen tussen beleggen in sparen, aandelen, obligaties, vastgoed, private debt en private equity.
Bekijk alle blogs