Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

20

woensdag

maart 2024

De fiscus als pinautomaat? Twee praktijkvoorbeelden

Geschreven door Maykel Hermanussen

In onze dagelijkse praktijk zien we veel van het wel en wee van het ondernemende MKB in Nederland. Wij zijn zelf ook een MKB-bedrijf en dragen ondernemers dan ook een warm hart toe. Toch zien we ook grote verschillen, bijvoorbeeld in hoe MKB-bedrijven zijn omgegaan met de coronaschulden bij de fiscus. Als lezer mag je hier natuurlijk zelf een mening over vormen, maar voor jullie beeldvorming en vermaak deel ik in deze blog twee praktijkvoorbeelden.

Dividenduitkering met geld van de fiscus

Zo hebben we recent een financieringsverzoek ontvangen om een ondernemer te financieren voor de aankoop van een nieuw bedrijfspand. Op het eerste oog een mooie casus voor een investeerder om te financieren. Uit de cijfers bleek een aanzienlijke dividenduitkering. Hierbij werd aangegeven dat dit een verrekening was met een opgelopen rekening-courantvordering op privé in de loop der jaren.

Op zich een plausibele reden, met de wetgeving die aanstaande was. Op de balans was uiteindelijk terug te vinden dat er voor meer dan een miljoen aan BTW, loonheffing en NOW terugbetaald moest gaan worden aan de fiscus in 5 jaar tijd. Als je het plat slaat is er dus een forse schuldpositie bij de fiscus ontstaan. Dit is feitelijk publiek geld, waar vervolgens een dividenduitkering mee is gedaan.

Uiteraard was ik benieuwd wat er vervolgens met die dividenduitkering is gedaan. Ik kreeg te horen dat er een mooie boot was gekocht, omdat er toch zo veel liquiditeit op de rekening stond. Los van wat ik hier zelf persoonlijk van vind, is dit niet te presenteren richting een Direct Lending Belegger of in één van onze fondsen.

Vanuit corona regeling investeren

Het kan ook anders. Recent heb ik een mooie horeca casus onder de aandacht gekregen, waarbij de ondernemers/exploitanten de kans hebben om het vastgoed te verwerven. Uiteraard heeft men hier ook te maken gehad met corona. De schuld richting de fiscus is fors, wat resulteert in een behoorlijke aflossingsdruk.

In de corona periode heeft men de ruimte genomen om hun exploitatie te vernieuwen en te upgraden. Er deed zich op deze manier een “kans” voor om vanuit de corona regelingen te gaan investeren in de onderneming. Dit betaalt zich nu uit in een vernieuwde florerende exploitatie. Ondanks de hoge aflossingsdruk verwacht ik dan ook dat we hier een casus kunnen smeden waarmee de ondernemers het vastgoed kunnen verwerven. Dat voelt toch anders!

Mochten jullie ondernemers kennen die vanwege een schuld bij de fiscus wat lastig financierbaar zijn: Zo lang het is uit te leggen en te onderbouwen, kijken wij vooral graag hoe het wél kan! Neem eens een kijkje op gerealiseerde financieringen, waar je voorbeelden vindt van mooie casussen.

Is jouw onderneming lastig te financieren?

Wij kijken graag hoe het wél kan!

Neem voor een vrijblijvende kennismaking met WDL Kredietfondsen contact op met Maykel Hermanussen via 06 57 26 38 44.

Of mail Maykel
Maykel Hermanussen