Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

18

maandag

juli 2022

De vele redenen om afgewezen te worden bij een bank

Geschreven door Bart van der Wielen

Onze beleggers in MKB leningen vragen vaak waarom dit betreffende MKB bedrijf niet bij een bank gefinancierd kan worden. Dat is toch goedkoper dan via een belegger?

De uitleg van onze kant is zo divers dat we tot de conclusie kwamen: Het is echt héél eenvoudig om afgewezen te worden bij een bancaire instelling!

De meest voorkomende redenen bij afwijzing van financiering

 • Systemen: Vooral bij financieringsaanvragen onder de € 1 mio is dit probleem aanwezig. (Let op! Dit zijn 95% van alle MKB financieringsaanvragen). Je bedrijf en de beschikbare informatie wordt door een automatische proces gehaald. Als je bedrijf net niet past in de standaardisatie van dat proces lig je er uit. Afgewezen! Een materiele beoordeling van een accountmanager die een bedrijfs- en financiële analyse maakt is er niet meer. Of je krijgt bijv. te horen: “Ons systeem geeft aan dat u niet verder kunt in het kredietproces omdat uw MT940 bestand onvoldoende cash generatie laat zien.” “Maar ik heb vorig jaar veel voorraad ingekocht!” ”Maakt niet uit beste ondernemer ik ben niet bevoegd om van het systeem af te wijken”. Andere “knock-out” criteria: Geen 3 jaar definitieve jaarcijfers, geen positief eigen vermogen, een afname van het eigen vermogen in het laatste boekjaar of een wisseling van aandeelhouderschap.
 • Mensen: Er zijn veel prima bankiers, maar een te hoog percentage uit die groep is beperkt qua opleiding, ervaring en vakmanschap. Ze staan ook steeds verder weg van de wereld van ondernemers en hun markten. Dat is ook logisch overigens. Ze zijn een groot deel van hun dag bezig met regels en systemen in plaats van gesprekken met ondernemers en hun bedrijf écht leren kennen.
 • Sectorbeleid: In de covid periode werd het heel duidelijk. Sommige branches gaan op “rood”. Ook al ben je de allerbeste uit de sector! Het beleid is dan: Geen nieuwe leningen in die sector! Ook de vastgoedsector is daar een voorbeeld van. Verhuurde bedrijfspanden of projectontwikkeling kun je niet bij een bank financieren. Ook al is het onderpand en de kasstroom nog zo goed.
 • Regels: Deze zijn er héél veel bij banken en per bank zijn ze ook nog verschillend. Bijvoorbeeld:
  • Een goodwillfinanciering < 1 mio wordt niet in behandeling genomen. Te veel arbeid.
  • Een complexe juridische structuur in combi met een kleine financiering < 1 mio wordt omwille van Wwft regelgeving en KYC beleid en de benodigde arbeid daarvoor niet in behandeling genomen.
  • U heeft een BKR registratie dus dan mag het niet in behandeling worden genomen.
 • Doorlooptijden: Een proces van 3 maanden is tegenwoordig al snel de praktijk. In veel situaties staat dit gelijk aan een afwijzing. Zo veel tijd is er vaak niet.

Grote kans dat een van deze redenen van toepassing is: het is dus eenvoudig om afgewezen te worden.

Meer weten over alternatieve manieren van financiering? Neem contact op met Bart van der Wielen op 06 38 90 43 36.

Of mail Bart
Bart van der Wielen