Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

13

woensdag

april 2022

Excessief lenen bij eigen BV: Waarom zou je dat doen?

Geschreven door Bart van der Wielen

Veel DGA’s lenen geld bij hun eigen BV: een slimme zet?

Veel DGA’s lenen geld bij hun eigen BV. Het wetsvoorstel om dit te maximeren tot € 700.000,= is recent naar de tweede kamer gestuurd. En ja, wij zien het ook vaak in de jaarrekening en IB aangiftes die wij gebruiken bij financieringsaanvragen voor onze klanten. DGA’s gebruiken cash uit hun BV om beleggingsvastgoed in box 3 te financieren. Maar het blijft toch ook een beetje raar:
Waarom zou je als BV geld lenen aan een DGA voor een laag rente% terwijl die DGA dat ook extern aan kan trekken voor een gelijke lage rente%.
De BV blijft dan met overtollige liquiditeiten zitten. Maar die BV kan daar toch vervolgens mee investeren en een hoger rendement maken dan het uitlenen aan de DGA?

Een korte rekensom bij de variant dat de BV de overtollige cash geld gaat uitlenen aan een derde partij onder volledige hypothecaire dekking. Hierbij gaat het om een soortgelijke beleggingscategorie met een laag risico.

Tabel excessief lenen bij eigen BV

Extern lenen

De DGA kan tegen vergelijkbare tarieven extern lenen en de BV kan tegen betere tarieven uitlenen. Per saldo een aanzienlijke verbetering van het rendement.

Onze conclusie: de BV leent aan de DGA: Wat een slechte investering!

Wilt u weten wat de mogelijkheden in uw situatie zijn? Neem contact op met Bart van der Wielen op 06 38 90 43 36.

Of mail Bart
Bart van der Wielen