Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

7

donderdag

september 2023

Financieel bemiddelaar failliet door aansprakelijkheidsstelling

Geschreven door Bart van der Wielen

Financieel bemiddelaar failliet! Dit is hopelijk NIET de krantenkop die ik ergens de komende jaren in het Financieel Dagblad ga lezen. Maar uitsluiten doe ik het niet.

Hé financieel bemiddelaar, met welke pet op voer jij welk gesprek?

Wat is de praktijk? Accountants en bemiddelaars in financieringen bellen beleggende klanten op om financieringen te verstrekken aan MKB-klanten van hetzelfde kantoor. Een prima vorm om MKB en vastgoedbeleggers te financieren, maar… met welke pet op voer je welk gesprek? Wie is de klant? En wat doe je als die belegger zijn hoofdsom of rente niet volledig verkrijgt? We zitten immers in een lichte recessie met dalende vastgoedprijzen. Weet je dan zeker dat je als bemiddelende partij met twee petten op niet aansprakelijk bent voor de afboeking van die belegger en een claim op je deurmat valt? Je beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade niet.

Tsja, de kans dat een dergelijke claim ontstaat is wellicht niet groot, maar als het wél gebeurt en de claim is gegrond, dan is de schade niet te overzien. En eerlijk is eerlijk: Waarom zou de claim niet gegrond zijn? Die belegger vertrouwde jou en je kantoor. Jullie zijn tenslotte de expert. En jij zei dat het goed was…Laten we hier met zijn allen scherp op zijn om zo min mogelijk met twee petten rond te lopen. Mijn advies:

  • Communiceer & documenteer: Zorg voor transparantie naar alle betrokken partijen. Leg duidelijk uit wat je doet en zorg dat er geen verschillen zijn tussen hetgeen dat je mondeling zegt en schriftelijk vastlegt.
  • Werk samen: twijfel je over je eigen onafhankelijkheid, aansprakelijkheid of kennis & kunde? Schakel een extra partij in.
Laten we samen de sector gezond houden!

Kom langs voor koffie

Bel Bart van der Wielen op 06 38 90 43 36.

Of mail Bart
Bart van der Wielen