Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

18

woensdag

oktober 2023

Huurprijs: Wie betaalt bepaalt?

Geschreven door Maykel Hermanussen

Zowel voor huurders als verhuurders van vastgoed zijn het roerige tijden. Corona schulden moeten worden terugbetaald, wet- en regelgeving wordt steeds complexer en de prijs van vastgoed fluctueert. Ondertussen werkt de inflatie door en kun je als MKB-ondernemer met een huurpand zonder pardon een bizarre huurverhoging voor je kiezen krijgen, gebaseerd op het prijsindexcijfer van het CBS. Maar mag dat eigenlijk wel?

Hogere benzineprijzen als gevolg van inflatie?

In de standaard ROZ-modellen wordt gebruik gemaakt van het prijsindexcijfer (CPI) van het CBS. Hierdoor hadden verhuurders het recht om met ingang van 1 januari 2023 de huur met 14,5% te verhogen. Ga daar maar eens aanstaan als retail- of horecaondernemer!

Het CBS kwam gelukkig tot de conclusie dat de invloed van de gestegen energieprijzen op het indexcijfer volgens die berekeningsmethode niet juist was. Zo hoorde ik laatst op het nieuws dat we rekening dienen te houden met hogere benzineprijzen als gevolg van inflatie!? Volgens mij zijn de hogere gas- en olieprijzen juist de aanjagers van deze inflatie? Lekker vliegwieleffect zijn we hier dan met elkaar aan het creëren. Een typisch onderwerp waar je onder het genot van een pintje lekker over kunt bakkeleien.

Rente op rente en de huurder betaalt

Het CBS heeft in juni 2023 een nieuwe rekenmethode toegepast, omdat zij erkende dat hun eerdere berekening dankzij de enorme stijging van gas- en elektriciteitsprijzen niet reëel was. Opvallend is dat er in deze nieuwe berekening geen correctie op het verleden is toegepast. Dit roept uiteraard vragen op. In feite is hiermee een soort van negatieve compounding (rente op rente) van toepassing geweest.

Mogelijkheid om huurprijs te herzien

Met deze kennis in het achterhoofd adviseer ik dan ook om bij het sluiten van nieuwe huurcontracten een maximering van de index op te nemen. Of een vast percentage overeen te komen over toekomstige huurprijsaanpassingen.

Daarnaast wil ik huurders van winkels of horecagelegenheden attenderen op de mogelijkheid om huurprijzen te herzien. Zie hiervoor de artikelen 7:303 en 7:304 BW. Dit is echter alleen mogelijk tegen het einde van de overeengekomen (initiële of verlengde) duur van de huurovereenkomst. Aangezien de huur één van de grootste kostenposten is in de exploitatie van een onderneming, is het natuurlijk zaak om hier kritisch naar te blijven kijken en te onderhandelen, zodat je als ondernemer tot een rendabele exploitatie komt. Dit getuigt van goed ondernemerschap en is daardoor ook in het belang van de verhuurder.

Kopen als alternatief voor huren

Tot slot misschien een wat onverwachte tip, maar kijk ook eens goed naar mogelijkheid om je huurlocatie te kopen. Voor veel commercieel vastgoedverhuurders is het moeilijk om financiering te sluiten voor dergelijke panden, maar wanneer je een pand wilt kopen voor eigen gebruik dan zijn er veel financieringsmogelijkheden voor je.

Heb jij een financieringsuitdaging?

Bijvoorbeeld voor de (her)financiering van je bedrijfspand of ben je investeerder en wil je investeren in leningen aan Nederlandse MKB-ondernemers of vastgoedbeleggers? Kom eens langs voor een kop koffie en dan bekijken we samen de mogelijkheden. Bel ons gerust op 06 57 26 38 44.

Of mail Maykel
Maykel Hermanussen

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs
Intermediairs, een toegevoegde waarde voor alle partijen

Intermediairs, een toegevoegde waarde voor alle partijen

In de financiële wereld zijn intermediairs onmisbaar, vooral voor wie op zoek is naar een betrouwbare en effectieve manier om aan financiering te komen. Bij WDL werken we nauw samen met intermediairs om ervoor te zorgen dat zowel de geldnemer als de belegger het beste uit een deal halen.
De fiscus als pinautomaat? Twee praktijkvoorbeelden

De fiscus als pinautomaat? Twee praktijkvoorbeelden

Hoe zijn MKB-bedrijven omgegaan met corona belastingschulden? In onze dagelijks praktijk komen de we gekste dingen tegen.
In het financieringsvak zijn we gek op puzzelen!

In het financieringsvak zijn we gek op puzzelen!

Waar kijkt WDL naar bij een financieringsverzoek? Welke financieringsaanvraag wijs je af en met welke ga je verder? En wat zijn elementen in de analyse die we maken? Onze 9 belangrijkste selectiecriteria op een rij.
Verwend en gewend aan lage rentes

Verwend en gewend aan lage rentes

De 5 jaar rente is in 2022 met circa 3% gestegen. Van 2016 tot 2021 zijn we al gewend geraakt aan die lage niveaus. We zijn verwend geraakt!
De vele redenen om afgewezen te worden bij een bank

De vele redenen om afgewezen te worden bij een bank

Waarom niet financieren bij de bank? Dat is toch goedkoper dan via een belegger? De vele redenen van afwijzing door de bank.
Excessief lenen bij eigen BV: Waarom zou je dat doen?

Excessief lenen bij eigen BV: Waarom zou je dat doen?

Veel DGA’s lenen geld bij hun eigen BV: een slimme zet?
Financieringsvoorbehoud al over 2 weken!

Financieringsvoorbehoud al over 2 weken!

Het alternatief voor de lange, onvoorspelbare bancaire processen bij een financieringsaanvraag.
Gratis geld

Gratis geld

Bedrijfsleningen tegen 0% rente; logisch dat veel ondernemingen daar gebruik van maken! Dat was ook precies de bedoeling. Is gratis geld te mooi om waar te zijn?
Leningen door Family, Friends and Fools; een goed idee?

Leningen door Family, Friends and Fools; een goed idee?

Met de huidige negatieve spaarrente zien we het steeds vaker: leningen onderling tussen een belegger en een zakelijke geldnemer. Binnen de familie wordt wat geregeld, goede vrienden die elkaar geld lenen of “ik ken nog wel iemand die geld heeft en vast wel wat rendement wil maken”.
Bekijk alle blogs