Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

2

maandag

oktober 2023

In het financieringsvak zijn we gek op puzzelen!

Geschreven door Bart van der Wielen

Een vraag die mij regelmatig wordt gesteld: “Waar kijkt WDL naar bij een financieringsverzoek? Welke financieringsaanvraag wijs je af en met welke ga je verder? En wat zijn elementen in de analyse die jullie maken?” In dit blog zet ik onze 9 belangrijkste selectiecriteria op een rij.

  • Investerings- en financieringsplan

    De logica van het investerings- en financieringsplan. Is het logisch waar de financiering voor nodig is? Je ziet het vaak snel als dat niet zo is. Bijvoorbeeld: Is er overdrachtsbelasting bij geteld? Wordt bij de overname van die onderneming voldoende werkkapitaal ingerekend?

  • Juridische structuur

    Wat is de totale juridische structuur en met welke activiteiten en bezittingen horen waarbij? En welke rechtspersonen of natuurlijke personen zijn aansprakelijk voor de financiering? En is het logisch gezien de activiteiten, investeringen en benodigde cashflow om de financiering te verstrekken?

  • Markt

    In welke markt zit dit bedrijf? Begrijpen wij die markt voldoende? Hoe lopen de marktkrachten? En wat zijn de elementen in de markt die het bedrijf kunnen maken en breken?

  • Organisatie

    Hoe zit de organisatie van de onderneming in elkaar? We creëren altijd een goed beeld van de bedrijfsprocessen, verdienmodellen, afdelingen, key medewerkers, FTE’s, locaties enz.

  • Rente en aflossing

    Kan de potentiële geldnemer zijn rente en aflossing betalen? Hoe zit dat huurcontract in elkaar? Is deze huurder financieel solide? Hoe was de cashflow van de geldnemer historisch, maar vooral ook: hoe is die cashflow in de toekomst ná de investeringen? Hoeveel ruimte is er voor tegenvallers?

  • Onderpand

    Welk onderpand kan de onderneming afgeven voor de financier? Zit er bijvoorbeeld hypotheek op een pand? En wat is de waarde en kwaliteit van het pand? Zijn er 1e verpandingen mogelijk?

  • Overige afspraken

    Welke overige afspraken zijn noodzakelijk vanuit het perspectief van de financier, zoals borgtochten, covenants enz.

  • Kennis en ervaring

    Hebben wij de betreffende (vastgoed) ondernemer in de ogen gekeken en redeneert deze persoon realistisch op basis van bewezen kennis en ervaring? Dus niet alles te positief, maar zeker ook niet te negatief.

  • Investeringsbeleid

    Beheren wij fondsen waarbij deze financiering past op het investeringsbeleid van het fonds, of hebben we beleggers die dit één op één willen funden?

Over elk punt kan ik wel een hele dag praten, maar ja, we moeten door! Op naar het volgende financieringsverzoek. Wat een leuke puzzel is dit elke keer toch weer en wat een topvak hebben wij!

Heb jij een financieringsaanvraag die met vakmanschap, betrokkenheid en snelheid behandeld moet worden?

Neem contact op met Bart van der Wielen op 06 38 90 43 36.

Of mail Bart
Bart van der Wielen

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs
Hoeveel schuld is verantwoord?

Hoeveel schuld is verantwoord?

Hoeveel schuld is verantwoord voor een bedrijf? Maykel vertelt in zijn blog waar wij als financieringsspecialisten dag in dag uit naar kijken.
Intermediairs, een toegevoegde waarde voor alle partijen

Intermediairs, een toegevoegde waarde voor alle partijen

In de financiële wereld zijn intermediairs onmisbaar, vooral voor wie op zoek is naar een betrouwbare en effectieve manier om aan financiering te komen. Bij WDL werken we nauw samen met intermediairs om ervoor te zorgen dat zowel de geldnemer als de belegger het beste uit een deal halen.
De fiscus als pinautomaat? Twee praktijkvoorbeelden

De fiscus als pinautomaat? Twee praktijkvoorbeelden

Hoe zijn MKB-bedrijven omgegaan met corona belastingschulden? In onze dagelijks praktijk komen de we gekste dingen tegen.
In het financieringsvak zijn we gek op puzzelen!

In het financieringsvak zijn we gek op puzzelen!

Waar kijkt WDL naar bij een financieringsverzoek? Welke financieringsaanvraag wijs je af en met welke ga je verder? En wat zijn elementen in de analyse die we maken? Onze 9 belangrijkste selectiecriteria op een rij.
Verwend en gewend aan lage rentes

Verwend en gewend aan lage rentes

De 5 jaar rente is in 2022 met circa 3% gestegen. Van 2016 tot 2021 zijn we al gewend geraakt aan die lage niveaus. We zijn verwend geraakt!
De vele redenen om afgewezen te worden bij een bank

De vele redenen om afgewezen te worden bij een bank

Waarom niet financieren bij de bank? Dat is toch goedkoper dan via een belegger? De vele redenen van afwijzing door de bank.
Excessief lenen bij eigen BV: Waarom zou je dat doen?

Excessief lenen bij eigen BV: Waarom zou je dat doen?

Veel DGA’s lenen geld bij hun eigen BV: een slimme zet?
Financieringsvoorbehoud al over 2 weken!

Financieringsvoorbehoud al over 2 weken!

Het alternatief voor de lange, onvoorspelbare bancaire processen bij een financieringsaanvraag.
Gratis geld

Gratis geld

Bedrijfsleningen tegen 0% rente; logisch dat veel ondernemingen daar gebruik van maken! Dat was ook precies de bedoeling. Is gratis geld te mooi om waar te zijn?
Bekijk alle blogs