Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

16

vrijdag

augustus 2024

Beheer van leningen: Wat is dat?

Geschreven door Bart van der Wielen

Beheer van leningen: Wat is dat?

Wij krijgen vaak de vraag van beleggers wat WDL doet nádat een lening is verstrekt? En daar gaat deze blog over!
Het risico van de lening wordt voor een groot deel natuurlijk bepaald door de structurering vooraf, maar deels door de aanpak ná de verstrekking.
We leggen dit stapsgewijs uit aan de hand van twee typologieën: Regulier beheer en bijzonder beheer.

Regulier beheer

Het beheer van leningen waar netjes elke maand rente en aflossing voldaan wordt. Zoals je het graag wil. Gewoon lekker saai!

  • Lening administratie: Het is niet complex, maar het moet wel strak gebeuren. Continu exact weten wat de stand van de lening is. Administratie dus! En ook bij extra aflossingen van geldnemers of juist uitstel van aflossing moet de administratie kloppen. Er mag geen enkele discussie zijn over de stand van de lening en of de rente en aflossing voldaan is. Gewoon goed!
  • Rente en aflossing incasso’s: Op de knop kunnen duwen om de rente en aflossing te incasseren. Namens de beleggers nemen we dat initiatief. Natuurlijk volledig conform de lening documentatie. Geen gedoe. Strak en transparant.
  • Periodieke informatie en contact: Minimaal eenmaal per jaar is er contact met de geldnemer. Het risico opnieuw wegen en vastleggen. Hoe loopt de business van de geldnemer? We doen een analyse van de cijfers.
  • Periodieke informatie naar belegger: WDL rapporteert per kwartaal aan beleggers over de uitgezette leningen via WDL met standen van de lening en het rendement zowel in absolute zin als procentueel.

Bijzonder beheer

Het beheer van leningen waar een probleem is ontstaan. Zo’n probleem kan zijn dat er een achterstand is in rente en aflossing of dat de looptijd van de lening is verstreken, maar de lening niet is afgelost.

  • Contact: In gesprek! En het liefst zo vroeg mogelijk. Zelfs als er formeel nog geen probleem is, maar al op het moment dat WDL dit aan ziet komen. Wij stappen in de auto en gaan op bezoek. Kijken, praten, luisteren, analyseren.
  • Strategiebepaling: Wat is gegeven de situatie bij de geldnemer de beste strategie? Doelstelling is het volledig terughalen van het uitgezette vermogen + afgesproken rente en eventueel overige vergoedingen. Zijn de problemen bij de geldnemer tijdelijk of structureel? Kan de geldnemer het zelf oplossen? Gaan we het onderpand uitwinnen? Is herfinanciering door een andere partij mogelijk?
  • Afstemming met belegger: In deze strategiebepaling wordt bij belangrijke beslispunten contact gezocht met de belegger(s) voor informatie en afstemming.
  • Uitwinning onderpand: Onze jurist, eventueel in samenwerking met een notaris, kan het onderpand uitwinnen. Ook dit is een optie om het vermogen van de belegger te beschermen. Niet altijd leuk en we proberen dit natuurlijk altijd te voorkomen, maar soms is het de enige conclusie.

Samengevat: Wij gebruiken onze ICT in combinatie met het vakspecialisme “zakelijk financieren” om het ingezette vermogen/beoogde rendement van beleggers te beschermen.

En niet te vergeten!

Wij bieden grote delen van bovenstaande aanpak als WDL Private Debt Service ook aan als de lening niet via WDL loopt. Lees daar hier meer over.

Meer weten over beheer en onze persoonlijke aanpak?

Neem contact op met Ad Huisman op 06 12 94 86 76.

Of mail Ad
Ad Huisman
Sprookjes bestaan niet, slimme keuzes wel!

Sprookjes bestaan niet, slimme keuzes wel!

Bij WDL Kredietfondsen praten we vaak met beleggers over investeren in Private Debt. Een veelgehoorde wens: geen risico én een hoog rendement. Klinkt ideaal, toch? Maar laten we eerlijk zijn: sprookjes bestaan niet. Een hoog rendement zonder risico bestaat simpelweg niet. Het draait om balans. Hoe zorg je als belegger dat je de risico’s beheerst, terwijl je toch een aantrekkelijk rendement nastreeft?
Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Bij WDL Kredietfondsen voeren we dagelijks gesprekken met bestaande en potentiële beleggers die geïnteresseerd zijn in private debt. Wat drijft beleggers om juist voor private debt te kiezen? En welke afwegingen maken ze binnen deze beleggingscategorie? In deze blog nemen we je mee in de drie belangrijkste factoren die doorslaggevend zijn: risico, rendement en looptijd.
Beheer van leningen: Wat is dat?

Beheer van leningen: Wat is dat?

Wij krijgen vaak de vraag van beleggers wat WDL doet nádat een lening is verstrekt? En daar gaat deze blog over! Het risico van de lening wordt voor een groot deel natuurlijk bepaald door de structurering vooraf, maar deels door de aanpak ná de verstrekking. We leggen dit stapsgewijs uit aan de hand van twee typologieën: Regulier beheer en bijzonder beheer.
Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Veel adviseurs en beheerders zijn terughoudend om hun cliënten te adviseren om in Private Debt te beleggen. Is dat terecht? Ad Huisman vertelt waarom Private Debt juist in een beleggingsportefeuille hoort.
Wat is direct lending?

Wat is direct lending?

Direct lending is een financieringsvorm zonder tussenkomst van een bank. Het is een alternatieve vorm van financiering voor geldnemers en een alternatieve vorm van beleggen voor beleggers. Wij vertellen je meer!
Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Belangrijk bij beleggen in Private Debt is het verkrijgen van de juiste zekerheden voor het beperken van risico's. Vaak hoor ik beleggers in hun risico-afweging redeneren alsof een lening met hypotheek op onroerend goed altijd zeer laag in het risico zit. Daar zijn wat nuances bij nodig. In dit blog deel ik enkele belangrijke aspecten die elke belegger zou moeten overwegen bij het aangaan van een lening.
Private Debt als aanjager van economische groei

Private Debt als aanjager van economische groei

Non-bancaire financiering, oftewel Private Debt vanuit de beleggersoptiek, speelt een cruciale rol in de economische groei van Nederland. Dit type financiering biedt een alternatief voor traditionele bancaire leningen, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), dat de ruggengraat vormt van de Nederlandse economie.
Private Debt als aanjager voor economische groei

Private Debt als aanjager voor economische groei

Donderdag 18 april: Hét event voor beleggers, vermogensadviseurs, family offices en institutionele beleggers
Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Beleggen in Private Debt is populair. Lees meer over de lage risico's en de goede rendementen.