Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

8

dinsdag

augustus 2023

Laag risico WDL 1ste Hypotheekfonds

Geschreven door Bart van der Wielen

Waarom heeft het WDL 1ste Hypotheekfonds een extreem laag risicoprofiel? Wij leggen het hier uit: Allereerst: Wat is risico eigenlijk? Wij benoemen dit als volgt: Risico is de kans dat je als belegger je inleg/hoofdsom niet geheel terugkrijgt en/of je de afgesproken rentevergoeding niet volledig uitgekeerd krijgt.

‍1ste Hypotheken

Een 1ste hypotheek op de uitgezette leningen creëert natuurlijk een forse verlaging van het risico. Immers als de geldnemer zijn rente en aflossing niet meer betaalt kun je uiteindelijk het onroerende goed waarop de hypotheek rust verkopen. Dus bij een Loan to Value van 70% moet het pand eerst met 30% in waarde zakken voor je als fonds een afboeking moet doen. Wij drukken dat ook wel uit in het LGD% (Loss Given Default) Meer vrij vertaald: het afboekingspercentage op je lening als je moet uitwinnen. Een gemiddelde LGD van 1% op de gehele portefeuille is de verwachting in het fonds. Ten opzichte van leningen aan het MKB zonder onderpand waarbij je dus een LGD van 100% zou hebben, is het vestigen van een 1ste hypotheek een forse verlaging van het risico.

‍Spreiding

Stel er zit totaal 30 miljoen in het fonds waaruit 40 leningen worden verstrekt van gemiddeld 750k. Nu weten we uit risicodata dat circa 2% van geldnemers in het MKB segment per jaar in problemen komt. Wij drukken dat ook wel uit in het PD% (Probability of Default). Dat betekent overigens dat je verwacht op de gehele portefeuille per jaar (met een PD% van 2% maal het LGD% van 1%) 0,02% van de hoofdsom af te moet boeken.

‍Marge in fund

De rentemarge die we reserveren in het fonds is 0,5% per jaar. Uit deze 0,5% verwachten we 0,02% af te moeten boeken. Hoe slecht moet het dan gaan om die 0,5% per jaar te verbranden aan afboekingen? Dat is dus een PD x LGD van 0,5%. Dan moet de PD bijv. op 10% liggen en LGD op 5%. Dat is beiden zeer hoog! In dat geval zouden elk jaar van de 40 leningnemers in de portefeuille 4 leningnemers failliet gaan. Dat zou echt sky high zijn!

‍Achtergesteld kapitaal

En om te laten zien dat wij hier volledig vertrouwen in hebben storten wij als fondsbeheerder 2% achtergesteld kapitaal. Dus als die 0,5% per jaar aan marge in het fonds niet genoeg zou zijn dan krijgt de belegger de hoofdsom én de rente volledig voldaan voor wij überhaupt iets terugzien van onze 2% achtergesteld kapitaal.

‍Juiste selectie

Dit is niet eenvoudig uit te leggen, omdat er vele factoren zijn die dit beïnvloeden. Maar door vakmanschap en veel ervaring selecteren en structureren wij financieringscasussen beter dan iemand die dat vakmanschap niet heeft. Wij focussen op de juiste combinatie van goed onderpand (dus laag LGD) en een gezonde cashflow van de geldnemer (dus laag PD).

‍Wat resteert er dan aan risico?

Het risico wat resteert is dat wij als fondsbeheerder het geld voor andere doeleinden gebruiken. Dat wij als WDL Kredietfondsen ons mandaat om leningen uit boeken onjuist gebruiken. Daar zijn jammer genoeg voorbeelden van in de markt. En ja natuurlijk: wij staan ook geregistreerd bij toezichthouders.

En ja, niet in de laatste plaats: Europese en Nationale overheden geven ons het volledige vertrouwen in bijvoorbeeld ons WDL SME Fund. Dat zegt beiden heel veel natuurlijk maar nog steeds is “vertrouwen” dat wij conform afspraken opereren van groot belang. Wij begrijpen ook dat dit vertrouwen van groot belang is voor beleggers vóór je afspraken kunt maken. Wat is daarop ons antwoord? Wij bouwen graag aan lange termijn relaties. Geen gedoe. Volledig transparant. Netjes en strak. Kom gerust bij ons in de keuken kijken en kennismaken. De koffie staat klaar!