Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

18

maandag

september 2023

Mag je als belegger een lening verstrekken?

Geschreven door Maykel Hermanussen

Een belegger heeft, na bemiddeling van WDL, een lening verstrekt en krijgt nu de vraag of hij hier een vergunning voor heeft. Terecht?

De afgelopen jaren is de rol die banken hebben gekregen als Poortwachter van de financiële wereld enorm aangescherpt. Een niet te benijden rol, aangezien ze die taak dienen uit te voeren naast het realiseren van hun commerciële doelstellingen. Daarnaast is het enorm frustrerend als er bij de overheid ook nog eens onvoldoende capaciteit aanwezig is om de meldingen die worden gedaan op te volgen. Maar goed, ieder beroep heeft zijn of haar eigen uitdagingen zullen we maar zeggen.

In alle ijver om de Poortwachter rol toch naar behoren uit te voeren kan het gebeuren dat regelgeving verkeerd wordt geïnterpreteerd. Onderhands lenen bestond al voordat de eerste florijn rolde, maar nu merken we dat relaties hier vragen over krijgen vanuit hun bank. Mag je als belegger een lening verstrekken?

Een voorbeeld uit de praktijk

Een relatie van mij heeft enkele financieringen verstrekt na bemiddeling van WDL en krijgt nu de vraag of hij hier een vergunning voor heeft, omdat deze verstrekkingen uit het klantonderzoek naar voren zijn gekomen. Voor alle lezers die financieringen verstrekken of die op een KYC-afdeling werken, hierbij een reactie die een relatie van ons heeft gehad vanuit de AFM:

“Het aanbieden van krediet valt onder artikel 2:60 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Er is sprake van kredietverlening als het gaat om het verstrekken van consumptief en/of hypothecair krediet aan consumenten. Als de financiering puur zakelijk is, valt dit buiten de reikwijdte van de Wft. De definitie van krediet ziet namelijk uitsluitend toe op het adviseren/bemiddelen/aanbieden van kredieten aan consumenten.”

Het verstrekken van een zakelijke lening valt buiten de reikwijdte van de Wft

Kortom, het verstrekken van een zakelijke lening valt dus buiten de reikwijdte van de Wft. Wees je hier bewust van als je dergelijke vragen vanuit de bank op je krijgt afgevuurd of gaat afvuren als kordate KYC-medewerker. Dat voorkomt een hoop frustratie en gedoe én komt je klantrelatie alleen maar ten goede!

En begrijp mij niet verkeerd: dit is geen aanklacht naar het feit dat er toezicht plaats vindt. Toezicht is hartstikke belangrijk en noodzakelijk. Ik vrees alleen dat er wat vertaalfouten vanuit de toezichthouder naar de uiteindelijke poortwachters plaats vinden.

Dus laat die euro’s met een gerust hart rollen naar kwalitatief sterke en betrouwbare MKB-ondernemers. Hiermee behouden zij toegang tot voldoende kapitaal, wat noodzakelijk is om hun plannen te kunnen realiseren.

Meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met Maykel Hermanussen op 06 57 26 38 44.

Of mail Maykel
Maykel Hermanussen

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs
Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Bij WDL Kredietfondsen voeren we dagelijks gesprekken met bestaande en potentiële beleggers die geïnteresseerd zijn in private debt. Wat drijft beleggers om juist voor private debt te kiezen? En welke afwegingen maken ze binnen deze beleggingscategorie? In deze blog nemen we je mee in de drie belangrijkste factoren die doorslaggevend zijn: risico, rendement en looptijd.
Beheer van leningen: Wat is dat?

Beheer van leningen: Wat is dat?

Wij krijgen vaak de vraag van beleggers wat WDL doet nádat een lening is verstrekt? En daar gaat deze blog over! Het risico van de lening wordt voor een groot deel natuurlijk bepaald door de structurering vooraf, maar deels door de aanpak ná de verstrekking. We leggen dit stapsgewijs uit aan de hand van twee typologieën: Regulier beheer en bijzonder beheer.
Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Veel adviseurs en beheerders zijn terughoudend om hun cliënten te adviseren om in Private Debt te beleggen. Is dat terecht? Ad Huisman vertelt waarom Private Debt juist in een beleggingsportefeuille hoort.
Wat is direct lending?

Wat is direct lending?

Direct lending is een financieringsvorm zonder tussenkomst van een bank. Het is een alternatieve vorm van financiering voor geldnemers en een alternatieve vorm van beleggen voor beleggers. Wij vertellen je meer!
Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Belangrijk bij beleggen in Private Debt is het verkrijgen van de juiste zekerheden voor het beperken van risico's. Vaak hoor ik beleggers in hun risico-afweging redeneren alsof een lening met hypotheek op onroerend goed altijd zeer laag in het risico zit. Daar zijn wat nuances bij nodig. In dit blog deel ik enkele belangrijke aspecten die elke belegger zou moeten overwegen bij het aangaan van een lening.
Private Debt als aanjager van economische groei

Private Debt als aanjager van economische groei

Non-bancaire financiering, oftewel Private Debt vanuit de beleggersoptiek, speelt een cruciale rol in de economische groei van Nederland. Dit type financiering biedt een alternatief voor traditionele bancaire leningen, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), dat de ruggengraat vormt van de Nederlandse economie.
Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Beleggen in Private Debt is populair. Lees meer over de lage risico's en de goede rendementen.
De verschillen binnen de asset class Private Debt

De verschillen binnen de asset class Private Debt

Alles over de dynamiek van Private Debt en een relevante overweging voor vermogensadviseurs.
Risico en rendement in de Private Debt sector: Een diepgaande verkenning

Risico en rendement in de Private Debt sector: Een diepgaande verkenning

Beleggen in Private Debt is populair. Lees meer over de lage risico's en de goede rendementen.
Bekijk alle blogs