Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

8

donderdag

februari 2024

Risico en rendement in de Private Debt sector: Een diepgaande verkenning

Geschreven door Ad Huisman

Private Debt, als een alternatieve vorm van financiering én belegging, heeft de afgelopen jaren aanzienlijke aandacht gekregen van investeerders die streven naar diversificatie en rendementskansen. Echter, zoals bij elke beleggingsklasse, brengt de private debt sector ook zijn eigen set van risico's en rendementsuitdagingen met zich mee. In deze blog zal ik dieper ingaan op de samenhang van risico en rendement binnen deze sterk groeiende sector.

Risico’s in de Private Debt sector

1. Kredietrisico

Private debt-investeerders lopen het risico van wanbetaling door de kredietnemer. Grondig deskundig kredietonderzoek is cruciaal om dit risico te beperken.

2. Liquiditeitsrisico

In vergelijking met openbare markten kunnen private debt-investeringen moeilijker liquideerbaar zijn, waardoor investeerders mogelijk vast komen te zitten bij onverwachte behoeften aan kapitaal.

3. Marktrisico

De waarde van private debt-investeringen kan worden beïnvloed door marktfluctuaties, economische omstandigheden en renteschommelingen.

4. Operationeel risico

Operationele problemen bij zowel de investeerder als de lener, zoals slecht management of juridische kwesties, kunnen het rendement negatief beïnvloeden.

Rendement in de Private Debt sector

1. Rentevergoeding

Een van de belangrijkste bronnen van rendement in private debt is de maandelijkse rente die wordt ontvangen op de verstrekte leningen, gemiddeld netto 3,5% hoger dan bij traditionele obligaties. (Bron: Institutionale Limited Partners Association (ILPA))

2. Diversificatievoordeel

Door toevoeging van private debt aan een portefeuille kunnen investeerders hun risico’s spreiden, waardoor ze mogelijk betere rendements-risicoverhoudingen behalen. Gemiddeld levert dit 2% meer op dan bij een vergelijkbare traditionele vastrentende portefeuille.

3. Liquiditeit- en complexiteitspremie

Om deze premie te verzilveren is een lange termijn buy-and-hold strategie vereist met bijbehorende financiële en juridische expertise van de markt, bedrijven en

Conclusie

Het is van groot belang voor beleggers om samen te werken met toegewijde deskundige managers die ervoor zorgen dat de leningen ook bestaan uit goed gestructureerde zekerheden. De combinatie van een aantrekkelijke rentevergoeding en de sterke focus op het behoud van kapitaal is voor beleggers zeer aantrekkelijk.

Bij WDL benaderen we een casus vanuit de belegger en zullen dus altijd kijken naar de onderliggende zekerheid (LTV) in samenhang met het rendement. Dat doen we ook binnen het 1e hypotheekfonds waarbij er een aantrekkelijk rendement (maandelijks 6,25% netto) gegenereerd wordt én er een uitstekende diversificatie aangebracht (50 tot 80 financieringen) is, met een looptijd van 1,5 tot 6,5 jaar, waarbij er tussentijds (na 1,5 jaar) al aflossingen plaatsvinden.

 

Meer weten?

Neem gerust contact op

Wil je meer weten over beleggen in private debt? Neem gerust contact met mij op voor een persoonlijke kennismaking via 06 12 94 86 76.

Of mail Ad
Ad Huisman

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs
Sprookjes bestaan niet, slimme keuzes wel!

Sprookjes bestaan niet, slimme keuzes wel!

Bij WDL Kredietfondsen praten we vaak met beleggers over investeren in Private Debt. Een veelgehoorde wens: geen risico én een hoog rendement. Klinkt ideaal, toch? Maar laten we eerlijk zijn: sprookjes bestaan niet. Een hoog rendement zonder risico bestaat simpelweg niet. Het draait om balans. Hoe zorg je als belegger dat je de risico’s beheerst, terwijl je toch een aantrekkelijk rendement nastreeft?
Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Bij WDL Kredietfondsen voeren we dagelijks gesprekken met bestaande en potentiële beleggers die geïnteresseerd zijn in private debt. Wat drijft beleggers om juist voor private debt te kiezen? En welke afwegingen maken ze binnen deze beleggingscategorie? In deze blog nemen we je mee in de drie belangrijkste factoren die doorslaggevend zijn: risico, rendement en looptijd.
Beheer van leningen: Wat is dat?

Beheer van leningen: Wat is dat?

Wij krijgen vaak de vraag van beleggers wat WDL doet nádat een lening is verstrekt? En daar gaat deze blog over! Het risico van de lening wordt voor een groot deel natuurlijk bepaald door de structurering vooraf, maar deels door de aanpak ná de verstrekking. We leggen dit stapsgewijs uit aan de hand van twee typologieën: Regulier beheer en bijzonder beheer.
Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Veel adviseurs en beheerders zijn terughoudend om hun cliënten te adviseren om in Private Debt te beleggen. Is dat terecht? Ad Huisman vertelt waarom Private Debt juist in een beleggingsportefeuille hoort.
Wat is direct lending?

Wat is direct lending?

Direct lending is een financieringsvorm zonder tussenkomst van een bank. Het is een alternatieve vorm van financiering voor geldnemers en een alternatieve vorm van beleggen voor beleggers. Wij vertellen je meer!
Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Belangrijk bij beleggen in Private Debt is het verkrijgen van de juiste zekerheden voor het beperken van risico's. Vaak hoor ik beleggers in hun risico-afweging redeneren alsof een lening met hypotheek op onroerend goed altijd zeer laag in het risico zit. Daar zijn wat nuances bij nodig. In dit blog deel ik enkele belangrijke aspecten die elke belegger zou moeten overwegen bij het aangaan van een lening.
Private Debt als aanjager van economische groei

Private Debt als aanjager van economische groei

Non-bancaire financiering, oftewel Private Debt vanuit de beleggersoptiek, speelt een cruciale rol in de economische groei van Nederland. Dit type financiering biedt een alternatief voor traditionele bancaire leningen, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), dat de ruggengraat vormt van de Nederlandse economie.
Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Beleggen in Private Debt is populair. Lees meer over de lage risico's en de goede rendementen.
De verschillen binnen de asset class Private Debt

De verschillen binnen de asset class Private Debt

Alles over de dynamiek van Private Debt en een relevante overweging voor vermogensadviseurs.
Bekijk alle blogs