Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

23

dinsdag

juli 2024

Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Geschreven door Ad Huisman

Als Investor Relations manager binnen WDL Kredietfondsen kom ik dagelijks in gesprek met vermogensadviseurs en -beheerders. Ik ken deze sector door en door, mede omdat ik zelf jarenlang als adviseur binnen de bank heb gewerkt.

Misverstanden en vooroordelen

Veel adviseurs en beheerders zijn terughoudend om hun cliënten te adviseren om in Private Debt te beleggen. Ze vrezen verlies van grip en inkomsten, omdat deze beleggingen vaak buiten hun rapportages vallen. Toch biedt Private Debt tal van voordelen die je als adviseur niet kunt negeren.
Daarnaast wordt vanuit vermogensadviseurs op basis van de vele family, friends and fools leningen risicovol naar deze beleggingscategorie gekeken. Dat is zeker niet het geval, mits de lening goed geselecteerd, gedocumenteerd en beheerd is.

Hogere rendementen

Private Debt biedt doorgaans hogere rendementen dan traditionele vastrentende beleggingen, zoals staatsobligaties of investment-grade bedrijfsobligaties. Dit komt, doordat deze leningen vaak worden verstrekt aan bedrijven die moeilijk toegang hebben tot reguliere financiering en daardoor bereid zijn een hogere rente te betalen. We zien hier een verschil van ongeveer 2% tot 3%! Dit is vooral aantrekkelijk in de huidige lage-renteomgeving.

Risicospreiding

Private Debt heeft een ander risicoprofiel dan aandelen of obligaties. Door Private Debt op te nemen in de portefeuille, kunnen relaties hun risico’s spreiden en zo de algehele volatiliteit verminderen. Dit draagt bij aan een stabieler rendement op de lange termijn. Diversificatie is en blijft een essentieel principe van risicobeheer.

Stabiele inkomsten

Een van de grootste voordelen van Private Debt is de voorspelbare en regelmatige inkomensstroom in de vorm van rente-inkomsten. Dit is vooral nuttig voor relaties die op zoek zijn naar stabiele inkomsten, zoals gepensioneerden of institutionele beleggers.

Lage correlatie

Private Debt heeft een lage correlatie met aandelenmarkten en andere openbare beleggingscategorieën. Dit kan helpen om de impact van marktvolatiliteit op de totale portefeuille te verminderen. Minder zorgen over de grillen van de markt, meer focus op stabiele groei.

Actief beheer en maatwerk

Een ander voordeel van Private Debt is de mogelijkheid om actief betrokken te zijn bij het beheer van de investering. Dit biedt kansen voor maatwerk en directe controle, wat aantrekkelijk is voor relaties die meer betrokkenheid zoeken. Vooral voor relaties die geïnteresseerd zijn in impact investing en het ondersteunen van economische ontwikkeling is Private Debt een interessante optie.

 

Vanuit het perspectief van een vermogensadviseur of -beheerder biedt beleggen in Private Debt verschillende voordelen, waaronder hogere rendementen, diversificatie, stabiele inkomstenstromen, lage correlatie met openbare markten en actief beheer. Deze voordelen helpen je relaties om hun beleggingsdoelen te bereiken en hun portefeuilles beter te positioneren voor verschillende marktomstandigheden.
Als adviseur is het belangrijk om grondig onderzoek te doen en de specifieke behoeften en risicotolerantie van elke relatie in overweging te nemen bij het adviseren van beleggingen in Private Debt.

Onze koffie staat klaar!

Wil je meer weten over de mogelijkheden in Private Debt voor jouw relaties? Neem contact op met Ad Huisman via 06 12 94 86 76.

Of mail Ad
Ad Huisman
Sprookjes bestaan niet, slimme keuzes wel!

Sprookjes bestaan niet, slimme keuzes wel!

Bij WDL Kredietfondsen praten we vaak met beleggers over investeren in Private Debt. Een veelgehoorde wens: geen risico én een hoog rendement. Klinkt ideaal, toch? Maar laten we eerlijk zijn: sprookjes bestaan niet. Een hoog rendement zonder risico bestaat simpelweg niet. Het draait om balans. Hoe zorg je als belegger dat je de risico’s beheerst, terwijl je toch een aantrekkelijk rendement nastreeft?
Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Bij WDL Kredietfondsen voeren we dagelijks gesprekken met bestaande en potentiële beleggers die geïnteresseerd zijn in private debt. Wat drijft beleggers om juist voor private debt te kiezen? En welke afwegingen maken ze binnen deze beleggingscategorie? In deze blog nemen we je mee in de drie belangrijkste factoren die doorslaggevend zijn: risico, rendement en looptijd.
Beheer van leningen: Wat is dat?

Beheer van leningen: Wat is dat?

Wij krijgen vaak de vraag van beleggers wat WDL doet nádat een lening is verstrekt? En daar gaat deze blog over! Het risico van de lening wordt voor een groot deel natuurlijk bepaald door de structurering vooraf, maar deels door de aanpak ná de verstrekking. We leggen dit stapsgewijs uit aan de hand van twee typologieën: Regulier beheer en bijzonder beheer.
Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Veel adviseurs en beheerders zijn terughoudend om hun cliënten te adviseren om in Private Debt te beleggen. Is dat terecht? Ad Huisman vertelt waarom Private Debt juist in een beleggingsportefeuille hoort.
Wat is direct lending?

Wat is direct lending?

Direct lending is een financieringsvorm zonder tussenkomst van een bank. Het is een alternatieve vorm van financiering voor geldnemers en een alternatieve vorm van beleggen voor beleggers. Wij vertellen je meer!
Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Belangrijk bij beleggen in Private Debt is het verkrijgen van de juiste zekerheden voor het beperken van risico's. Vaak hoor ik beleggers in hun risico-afweging redeneren alsof een lening met hypotheek op onroerend goed altijd zeer laag in het risico zit. Daar zijn wat nuances bij nodig. In dit blog deel ik enkele belangrijke aspecten die elke belegger zou moeten overwegen bij het aangaan van een lening.
Private Debt als aanjager van economische groei

Private Debt als aanjager van economische groei

Non-bancaire financiering, oftewel Private Debt vanuit de beleggersoptiek, speelt een cruciale rol in de economische groei van Nederland. Dit type financiering biedt een alternatief voor traditionele bancaire leningen, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), dat de ruggengraat vormt van de Nederlandse economie.
Private Debt als aanjager voor economische groei

Private Debt als aanjager voor economische groei

Donderdag 18 april: Hét event voor beleggers, vermogensadviseurs, family offices en institutionele beleggers
Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Beleggen in Private Debt is populair. Lees meer over de lage risico's en de goede rendementen.