Direct contact? Bel 073 - 44 00 300 of mail naar info@wdl.nl

8

maandag

juli 2024

Wat is direct lending?

Geschreven door Bart van der Wielen

Direct lending is een financieringsvorm zonder tussenkomst van een bank. Het is een alternatieve vorm van financiering voor geldnemers en een alternatieve vorm van beleggen voor beleggers. Een belegger kan geld op een spaarrekening zetten bij een bank waarvoor hij rente ontvangt. Met dat geld op die spaarrekening verstrekt de bank financieringen aan MKB-bedrijven. Direct Lending slaat de bank over: je leent je vermogen niet uit aan de bank, maar direct aan een ondernemer.

Het verstrekken van financiering buiten de bank om is niet nieuw. Tussen familie, vrienden en zakenrelaties worden al heel lang financieringen onderling verstrekt. Direct lending neemt in de laatste jaren fors toe, doordat de bancaire partijen een beperkte spaarrente vergoeden én, doordat MKB-bedrijven en vastgoedbeleggers steeds moeilijker financieringen krijgen. Het bancaire beleid ten opzichte van kredietverstrekking is veranderd en veel sterke financieringsproposities kunnen niet langer gefinancierd worden. Hierdoor is er ruimte voor alternatieve financieringsmogelijkheden. Waaronder direct lending: financiering zonder tussenkomst van de bank: direct van belegger naar ondernemer.

Verschillen van direct lending t.o.v. bancaire oplossingen.

  • Snelheid: Ondernemers willen doorpakken. Meestal is er bij koopcontracten van activa of bij bedrijfsovernames een financieringsvoorbehoud afgesproken van 6 tot 8 weken. Bancaire processen zijn vaak traag en daarbij zijn deze periodes vaak niet haalbaar. Beleggers zijn vaak ook ondernemers of ex-ondernemers en besluitvorming is minder proces gestuurd dan bij een bank en loopt over minder besluitschijven. Dit creëert snelheid in de besluitvorming. Bij WDL Direct Lending is de gemiddelde doorlooptijd 2 weken.
  • Renteniveau: Beleggers krijgen bij direct lending een hoger rendement dan op de spaarrekening. Daarnaast worden ze gecompenseerd voor het feit dat hun vermogen niet direct opvraagbaar is en voor de risico-component. Het risico van een lening aan een bank (een spaarrekening) is nou eenmaal lager dan bij een lening aan een MKB-onderneming. De kosten voor de geldnemer zijn dus hoger dan bij een bank en een belegger krijgt een extra vergoeding t.o.v. een spaarrekening bij een bank. Indicatief is het volgende hierover te zeggen: Een belegger krijgt 3-4% per jaar meer rente dan op een spaarrekening en een geldnemer betaalt 2-3% per jaar meer dan bij lening via de bank.
  • Risico: Vanuit een beleggersperspectief is er natuurlijk een hoger risico. Er is een kans aanwezig dat je je uitgeleende geld niet terugkrijgt. Om dat risico zoveel mogelijk te beperken is er een mix aan factoren nodig die we graag uitleggen in andere blogs of in een persoonlijk gesprek. Een aantal termen die hierbij van belang zijn: een brede keuze uit financieringsproposities die bij de risico-rendement verwachtingen van de belegger passen, gedegen analyses op zowel bedrijfsanalytisch, financieel en juridisch vlak, persoonlijk contact met de geldnemer en een goed beheer van de lening gedurende de looptijd.

 

Praktijkvoorbeelden bij WDL

Direct lending is een optie voor verschillende financieringsvragen. Denk aan: projectontwikkeling, de aankoop van een bedrijfspand of de aankoop van een beleggingspand. Het zijn plannen die de economie van Nederland verder ontwikkelen. Ondernemerschap en waarde toevoegen zijn belangrijke termen.

Data-consultancy onderneming

Voor een onderneming die actief is in de groeiende markt van de data consultancy, ontvingen we een financieringsverzoek voor een mooie kantoorunit op een toplocatie. De onderneming kon geen bancaire financiering krijgen, omdat de bedrijfsstructuur niet binnen het geautomatiseerde beleid van de bank past. De cashflow van de onderneming toonde aan dat de financieringslast geen enkel probleem is. Samen met een investeerder, hebben we ervoor gezorgd dat dit data-consultancy bedrijf wél door kon groeien.

Overname branchegenoot

Voor een overname van een groothandel in koffiemachines en koffie, realiseerden we binnen korte tijd de financiering. De ondernemer had een sterk track record, goed gespreide en contractueel gegarandeerde omzet en een sterke kasstroom. Uit eerdere ervaringen met bancaire financieringsaanvragen wist hij dat de bank niet de snelheid van de financiering kon bieden die gewenst was. Dankzij WDL Direct Lending was de financiering snel en op tijd geregeld!

Meer gerealiseerde financieringen bekijken?

Hoe vraag je een WDL Direct Lending financiering aan?

Het aanvraagproces bij WDL is eenvoudig. Vul via onze website de financieringscheck in. Onze specialisten nemen hierna binnen een werkdag contact met je op om de aanvraag te bespreken en te beoordelen. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan gaan we op zoek naar een passende investeerder.

Hoe kun je beleggen in WDL Direct Lending?

Beleggen in direct lending is maatwerk, dat snappen we bij WDL als geen ander. Dat begint met persoonlijk contact. Daarom zijn we graag op de hoogte van jouw voorkeuren:

  • Branche waarin je zou willen investeren
  • Het risico dat je bereid bent te nemen
  • Het rendement dat je wil ontvangen
  • Het bedrag dat je wenst te investeren

Bij beschikbare proposities benaderen wij je persoonlijk, telefonisch of per mail. Alle proposities die we aanbieden, zijn gedegen geanalyseerd door onze specialisten. Voor alle zekerheden kun je kijken op onze pagina over WDL Direct Lending.

 

 

Meer informatie over beleggen in direct lending?

Neem contact op met Ad Huisman via 06 12 94 86 76.

Of mail Ad
Ad Huisman

Gerelateerde blogs

Bekijk alle blogs
Sprookjes bestaan niet, slimme keuzes wel!

Sprookjes bestaan niet, slimme keuzes wel!

Bij WDL Kredietfondsen praten we vaak met beleggers over investeren in Private Debt. Een veelgehoorde wens: geen risico én een hoog rendement. Klinkt ideaal, toch? Maar laten we eerlijk zijn: sprookjes bestaan niet. Een hoog rendement zonder risico bestaat simpelweg niet. Het draait om balans. Hoe zorg je als belegger dat je de risico’s beheerst, terwijl je toch een aantrekkelijk rendement nastreeft?
Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Beleggen in private debt: Wat beweegt beleggers?

Bij WDL Kredietfondsen voeren we dagelijks gesprekken met bestaande en potentiële beleggers die geïnteresseerd zijn in private debt. Wat drijft beleggers om juist voor private debt te kiezen? En welke afwegingen maken ze binnen deze beleggingscategorie? In deze blog nemen we je mee in de drie belangrijkste factoren die doorslaggevend zijn: risico, rendement en looptijd.
Beheer van leningen: Wat is dat?

Beheer van leningen: Wat is dat?

Wij krijgen vaak de vraag van beleggers wat WDL doet nádat een lening is verstrekt? En daar gaat deze blog over! Het risico van de lening wordt voor een groot deel natuurlijk bepaald door de structurering vooraf, maar deels door de aanpak ná de verstrekking. We leggen dit stapsgewijs uit aan de hand van twee typologieën: Regulier beheer en bijzonder beheer.
Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Waarom Private Debt een slimme keuze is voor je relaties

Veel adviseurs en beheerders zijn terughoudend om hun cliënten te adviseren om in Private Debt te beleggen. Is dat terecht? Ad Huisman vertelt waarom Private Debt juist in een beleggingsportefeuille hoort.
Wat is direct lending?

Wat is direct lending?

Direct lending is een financieringsvorm zonder tussenkomst van een bank. Het is een alternatieve vorm van financiering voor geldnemers en een alternatieve vorm van beleggen voor beleggers. Wij vertellen je meer!
Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Hypotheek als onderpand: altijd goed, toch?

Belangrijk bij beleggen in Private Debt is het verkrijgen van de juiste zekerheden voor het beperken van risico's. Vaak hoor ik beleggers in hun risico-afweging redeneren alsof een lening met hypotheek op onroerend goed altijd zeer laag in het risico zit. Daar zijn wat nuances bij nodig. In dit blog deel ik enkele belangrijke aspecten die elke belegger zou moeten overwegen bij het aangaan van een lening.
Private Debt als aanjager van economische groei

Private Debt als aanjager van economische groei

Non-bancaire financiering, oftewel Private Debt vanuit de beleggersoptiek, speelt een cruciale rol in de economische groei van Nederland. Dit type financiering biedt een alternatief voor traditionele bancaire leningen, vooral voor het midden- en kleinbedrijf (MKB), dat de ruggengraat vormt van de Nederlandse economie.
Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Private Debt: een mooi vaststaand rendement en een laag risico

Beleggen in Private Debt is populair. Lees meer over de lage risico's en de goede rendementen.
De verschillen binnen de asset class Private Debt

De verschillen binnen de asset class Private Debt

Alles over de dynamiek van Private Debt en een relevante overweging voor vermogensadviseurs.
Bekijk alle blogs